Het Spaarne Gasthuis is ontstaan uit een fusie in 2016. Op verschillende werkplekken is vastgehouden aan de oorspronkelijke manier van werken. Hierdoor heeft elke poli nog zijn eigen aanmeld- en werkproces en is men gewend om te denken vanuit de ‘eigen poli’. Met de Poli van de Toekomst streeft het Spaarne Gasthuis naar verbetering en uniformering van die processen.
Pii heeft geholpen bij de ontwikkeling en implementatie van de veranderstrategie voor de Poli van de Toekomst. We hebben gekozen gezamenlijk een strategie te ontwerpen op basis van netwerksociologie. Door samen te ontwerpen konden we de strategie op maat maken voor het Spaarne Gasthuis en andersom hebben de interne adviseurs kennis van netwerksociologie om duurzaam te gebruiken in hun werk.
We zijn met een interne groep adviseurs aan het werk gegaan om de veranderstrategie te maken. Met deze aanpak zorgen we ervoor dat de adviseurs binnen het Spaarne Gasthuis zelf genoeg kennis hebben van netwerksociologie om de strategie duurzaam in te zetten.
Fase 1 Een structurele uitvalsbasis.
Geen enkele beweging kan zonder een hechte kern. Daarom zijn we zijn gestart met het vormen van een hechte ontwerpkern. We kwamen op een vast moment in de week samen om elkaar te leren kennen en samen aan het werk te gaan. Met elkaar stelden we onze doelen vast en de manier waarop we die wilden behalen. Zo hadden we al snel een groep die in staat was om samen een strategie te ontwerpen, én die elkaar later ook kon steunen bij de advisering.
Fase 2 Een veranderstrategie
De veranderstrategie is gemaakt op basis van netwerksociologie. De strategie bestaat uit drie fases. Van Activistisch Ontwerpen via Besmettelijk Beïnvloeden naar Coördinerend Verspreiden. Voor elk van de fases hebben we een gedetailleerde factsheet gemaakt waarin duidelijk staat welke keuzes met welk doel in die fases gemaakt moeten worden.
Fase 3 Aanhaken bij de projecten
Vanuit onze Binden & Boeien groep haakten adviseurs aan bij verschillende innovatieve projecten om ze te ondersteunen bij hun verandering. Elk van de projecten werkt nu op basis van de veranderstrategie aan een uitgewerkte interventieplanning. Hiermee worden binnen de innovatieve projecten steeds de juiste keuzes gemaakt en heeft de leiding grip op de voortgang.
Fase 4 Een bredere inzet van netwerksociologie
De komende periode gaan we aan de slag om een bredere gedragsverandering rond de innovatieve projecten vorm te geven. We gaan zichtbare interacties ontwerpen en onderzoeken de samenhang tussen de verschillende projecten. Vanuit de werkgroep Binden & Boeien zetten we ons in om steeds meer mensen kennis te laten maken met de veranderstrategie. Inmiddels ontstaat er ook bij andere delen van het ziekenhuis de wens om de kennis van netwerksociologie in te zetten. Bijvoorbeeld bij HRM en een innovatie-werkgroep.